Što se događa u

25. tjednu

Beba je velika kao:

Bundeva Acorn

Tvoja beba je sada veličine bundeve Acorn. Razvija čvrsti dohvat i može posegnuti te uhvatiti pupčanu vrpcu. Također može isplaziti svoj jezik.

662 grama

34.5 cm


Što se događa s bebom?

Bebe u 25. tjednu teže otprilike oko 700 grama, a dugačke su oko 34 centimetara. Vaša beba sada se može primiti za stopala i stisnuti šake i već sada može pokazati veću sklonost prema desnoj ili lijevoj ruci. Nastavlja se razvoj pluća i otvaraju se nosnice. Zanimljivo je da se već sada visoko u čeljusti razvijaju trajni zubi koji, naravno, neće izaći sve dok mu u dobi od oko šest godina ne ispadnu mliječni. Iako je spol djeteta davno određen, genitalije tek sada postaju kompletne.

Što se događa s mamom?

Ako su vas i vaše bližnje hormonalne aktivnosti u trudnoći do sada dovele do ludila, ima barem jedan pozitivan efekt – vaša kosa gušća je i sjajnija no ikad prije. Budući da vam se počinju gomilati masne naslage i to posebno oko prsiju i bokova, vjerojatno vam više neće pristajati odjeća koju ste nosili prije trudnoće. Ako vam liječnik ne savjetuje suprotno, slobodno možete vježbati, no izbjegavajte kontaktne sportove, kao i one vježbe gdje biste mogli izgubiti ravnotežu. Ako osjetite jaki umor ili pretjeranu bol, vrtoglavicu ili nedostatak zraka, prekinite vježbanje. Osjećaj peckanja, koji se događa u gornjem dijelu abdomena, rezultat je kiseline koju proizvodi vaš želudac, i koja odlazi prema gore u donji dio jednjaka. Ako vas muči žgaravica, pokušajte jesti manje obroke što češće kako biste hranu lakše probavili.

Pročitaj više o 25. tjednu