Što se događa u

26. tjednu

Beba je velika kao:

Tikvica

Tvoja beba je sada dugačka poput tikvice. Njezine obrve i trepavice su oblikovane, a ovaj tjedan ima puno više kose na svojoj glavici.

762 grama

35.6 cm


Što se događa s bebom?

Bebe u 26. tjednu teže otprilike 900 grama, a dugačke su oko 36 centimetara – poput tikvice. Neke studije o aktivnosti mozga fetusa pokazuju da vaše dijete sada može reagirati na dodir pa ga pokušajte što više dodirivati. Vaša beba sada ima vrijeme kada spava i vrijeme kada je budna, a vrijeme budnosti sigurno ćete primijetiti po udarcima unutar trbuha. Možda ćete čak moći čuti bebine otkucaje srca ako stavite uho na trbuh.

Što se događa s mamom?

Budući da se već bliži kraj drugog tromjesečja vaše trudnoće, tijelo vam je oblije, a trbuh sve veći. Nemojte se previše uzrujavati zbog sve većeg broja kilograma i imajte na umu da je to u trudnoći neizbježno. Ipak, ako se težina ubrzano povećava, obratite se liječniku jer to može biti znak i ozbiljnog poremećaja – preeklampsije. Veći broj kilograma i veća maternica znači i veće opterećenje za donji dio leđa, ali i promjenu vašeg težišta. Dodatna težina znači i veći pritisak na zglobove zbog čega možete na kraju dana osjećati pojačani umor u nogama. Priuštite si na kraju dana opuštajuću kupku.

Pročitaj više o 26. tjednu