Što se događa u

24. tjednu

Beba je velika kao:

Kukuruz

Tvoja beba je sada poput klipa kukuruza. Njezine nosnice se otvaraju kako bi moga početi vježbati disanje, ali umjesto zraka udisat će amniotsku tekućinu.

598 grama

30 cm


Što se događa s bebom?

Bebe su u 24. tjednu teške otprilike 540 grama, a dugačke oko 31 centimetar – otprilike kao klip kukuruza. Bebino tijelo tek sada počinje proizvoditi bijela krvna zrnca kako bi se borilo protiv infekcija, a pluća su se razvila taman toliko da mu pruže mogućnost preživljavanja u inkubatoru pod intenzivnom njegom. No, beba nastavlja vježbati disanje udišući amnionsku tekućinu u svoja pluća. Mozak ubrzano raste i razvijaju se okusni pupoljci. Koža je još tanka i prozirna i beba je u ovom trenutku još poprilično mršava, no uskoro će se početi 'debljati'.

Što se događa s mamom?

Vaš trbuh sada je zasigurno dosegao veličinu nogometne lopte. U ovom tjednu mogao bi vam biti zakazan ginekološki pregled, a liječnik će vas vjerojatno uputiti na test tolerancije na glukozu (OGTT test) kako bi se provjerilo imate li možda gestacijski dijabetes. Mnoge trudnice priznaju kako im se libido mijenja kroz trudnoću, odnosno najčešće se on smanjuje kako trudnoća napreduje. Ako vam rastući trbuh počinje smetati tijekom spavanja, naviknite se – bit će sve veći! Pokušajte naći položaj koji vam najbolje odgovara, a možete se, ako je s vašom trudnoćom sve u redu, baviti i nekim sportom kako biste se tijekom dana 'istrošili' i u krevet legli umorni. Počnite i s vježbama zdjeličnih mišića kako biste ih što više ojačali.

Pročitaj više o 4. tjednu