Što se događa u

23. tjednu

Beba je velika kao:

Patlidžan

Tvoja beba je sada veličine patlidžana. Njezin mozak i sluh se sve više razvijaju, a sada počinje i raspoznavati tvoj glas.

500 grama

28.9 cm


Što se događa s bebom?

Bebe u 23. tjednu teže oko 500 grama, a dugačke su oko 30 centimetara – otprilike kao patlidžan. Beba sada može razaznati različite zvukove izvan maternice, a vaše tijelo je dosta bučno pa beba čuje grgljanje u trbuhu, udarce otkucaja srca te protjecanje krvi kroz tijelo. Pokušajte što više razgovarati sa svojim djetetom, a isto bi trebali činiti i očevi. U bebinom mozgu razvijaju se milijarde stanica u narednih nekoliko tjedana, a to će kontrolirati bebine pokrete, kao i osjetilne i druge osnovne životne funkcije poput disanja.

Što se događa s mamom?

Vaša maternica sada je nekoliko centimetara iznad pupka, a vi ste sve zaokruženiji. Ponekad možete osjetiti napadaj gladi i to je sasvim normalno jer vaše tijelo sada se treba dodatno opskrbiti hranjivim tvarima, osobito proteinima i mastima zbog pravilnog razvoja bebinih organa. Budući da beba sve više koristiti vitamine i minerale iz vašeg tijela, možda će vam biti potrebne dodatne doze. Liječnici, uz prenatalne vitamine i minerale, često propisuju i željezo u drugoj polovici trudnoće. Ako vam zbog sporije cirkulacije otiču gležnjevi i stopala, preporučuje se ležanje na lijevoj strani, izbjegavanje sjedenja i stajanja na jednom mjestu te držanje nogu u povišenom položaju. Kako trudnoća odmiče, i vaše grudi su sve veće pa ćete možda osjećati bol u gornjem dijelu leđa. Pokušajte nabaviti što čvršći grudnjak, možda vam to pomogne.

Pročitaj više o 23. tjednu