Što se događa u

22. tjednu

Beba je velika kao:

Papaja

Tvoja beba je veličine papaje. Njezina pluća se razvijaju jako brzo i počinju stvarati protein surfaktant koji će pomoći bebi da diše samostalno jednom kad se rodi.

430 grama

27.7 cm


Što se događa s bebom?

U 22. tjednu beba teži otprilike oko 400 grama, a dugačka je oko 28 centimetara i veličine je papaje. Razvijaju se pluća, a sada ima i lojne žlijezde te mu je koža manje prozirna. Prsti na rukama su u cijelosti formirani i nastavljaju rasti. Vaša beba sada počinje izgledati kao minijaturno novorođenče – usne, kapci i obrve postaju izraženije, a formirane su i oči kojima nedostaje pigment.

Što se događa s mamom?

Kako vaša bebica raste, a s njom i vaš trbuh, možda ćete na njemu primijetiti i strije. Te prugaste crte nastaju zbog naglog rastezanja kože, a mogu biti u rasponu od ružičaste do tamno smeđe boje, ovisno o prirodnoj boji kože. Osim na trbuhu, najčešće se pojavljuju na stražnjici, bedrima, bokovima i grudima. Iako kreme i ulja ne mogu spriječiti nastajanje strija, dobro je hidratizirati kožu, najbolje nekim prirodnim uljem poput bademovog, kako bi barem spriječili neugodni svrbež. U ovom periodu trudnoće mogli biste osjetiti i vrtoglavicu kada ustajete. Uživat ćete i u nekim blagodatima trudnoće – jača i sjajnija kosa i čvršći nokti. Ipak, mogli biste primijetiti pojačani rast dlačica - držite se čupanja i brijanja jer kemikalije mogu biti opasne.

Pročitaj više o 22. tjednu