Što se događa u

21. tjednu

Beba je velika kao:

Mrkva

Tvoja beba je sada duga kao mrkva i njezina koža reagira na dodir. Ako staviš ruku na svoj trbuščić, beba će se pomaknuti.

360 grama

26.7 cm


Što se događa s bebom?

U 21. tjednu beba teška je oko 350 grama, a dugačka je oko 26 centimetara – poput veće mrkve. Uskoro ćete se osjećati kao da je počela trenirati borilačke vještine jer će se početni osjećaj "leptirića u trbuhu" pretvoriti u prave udarce. Osjetila vaše bebe svakodnevno se razvijaju pa se tako formiraju papile, a razvoj mozga i živčanih završetaka toliko je uznapredovao da je beba u mogućnosti osjetiti dodir. Na ultrazvuku možda ugledate bebu kako siše prst ili miluje lice.

Što se događa s mamom?

U ovom razdoblju trudnoće možete osjetiti pojačanu seksualnu želju. Ako nemate posebnih komplikacija, uživajte u seksu. Zbog rastućeg trbuha, možda ćete se ugodnije osjećati kada ste vi gore ili ako je partner iza vas. Kako trudnoća napreduje, pritisak na vene postaje sve jači zbog čega se one mogu 'opustiti'. Proširene vene možete spriječiti svakodnevnim vježbanjem, spavanjem na lijevom boku i što češćim odmaranjem i to tako da su vam noge u povišenom položaju.

Pročitaj više o 21. tjednu