Što se događa u

40. tjednu

Beba je velika kao:

Lubenica

Do trenutka rođenja, beba bi mogla biti veličine lubenice. Očekuješ uskoro roditi, ali ne brini se ako se beba odluči zadržati malo dulje. Mnoge prvorođene bebe su kasnije rođene, a i tvoja će biti vrijedna čekanja - obećavamo!

3460 do 4080 grama

do 53 cm


Što se događa s bebom?

U 40. tjednu bebe teže otprilike 3400 grama, a dugačke su oko 51 centimetar. Oko 15 posto bebine mase čine masne naslage, a prsa su izbočena. Kosti lubanje još nisu spojene kako bi se prilikom poroda mogle i malo preklopiti i tako olakšati bebi prolazak kroz porođajni kanal. Nemojte se iznenaditi ako glava vaše bebe odmah nakon poroda bude imala nepravilan, čunjast oblik. To je sasvim normalno i brzo će se ispraviti.

Što se događa s mamom?

Budite spremni na svakodnevne kontrolne odlaske u bolnicu kako bi liječnici pregledali vas i vašu bebu. Ako je sve u redu, liječnici neće inducirati porod sve do početka 42. tjedna trudnoće. Kada porod jednom počne, budite spremni na pravi vrtlog snažnih emocija. Sve će započeti blagim trudovima, koji će dobivati na intenzitetu sve dok težak posao otvaranja cerviksa potpuno ne završi, odnosno dok ne budete potpuno otvoreni. Budite spremni na bolove kakve niste nikada ranije osjetili i za koje vas nitko ne može adekvatno pripremiti.

Pročitaj više o 40. tjednu