Što se događa u

39. tjednu

Beba je velika kao:

Manja bundeva

Tvoja beba sada teži kao manja bundeva. U ovom trenutku, skinula je većinu verniksa i lanugo dlačica koje su prekrivale njezinu kožu od sredine tvog drugog tromjesečja.

3288 grama

50.5 cm


Što se događa s bebom?

Beba u 39. tjednu trudnoće teži oko 3200 grama, a dugačka je oko 51 centimetar, poput manje lubenice. Do sada su već nestale djetetove lanugo dlačice, kao i zaštitni sloj verniks. Sve to vaša će beba progutati i pohraniti u svojim crijevima, a izbacit će svojom prvom stolicom – mekonijem. Pluća su potpuno dozrela, a u vrijeme porođaja vaše će dijete imati 300 kostiju, što je više od odraslih koji ih imaju 206. Neke se kosti, naime, spajaju kako dijete raste. Pupkovina je dugačka otprilike kao i dijete.

Što se događa s mamom?

Tijekom svakog posjeta ginekologu, on će provjeriti bebin rast i položaj, kao i to je li vaš cerviks omekšao i proširio se. Međutim, čak niti uz te informacije on neće točno moći predvidjeti kada će porod početi. Samo pet posto žena rađa točno na termin tako da vašu bebu možete ugledati za nekoliko sati, ali i tek za dva tjedna. Nakon što prođe vaš termin, svakog dana ćete morati dolaziti na preglede u bolnicu gdje će liječnici provjeravati otkucaje srca vaše bebe te vas kompletno pregledati kako bi provjerili je li porod blizu.

Pročitaj više o 39. tjednu