Što se događa u

34. tjednu

Beba je velika kao:

Dinja

Tvoja beba je sada veličine dinje. Njezine kosti su u potpunosti razvijene i okreće glavom te se miče tijelom s jedne na drugu stranu.

2145 grama

45 cm


Što se događa s bebom?

U 34. tjednu trudnoće vaša beba je veličine dinje – teži otprilike 2200 grama, a dugačka je oko 46 centimetara. Kosti su potpuno razvijene i može normalno okretati glavu, a koža joj je glatka. Još se razvija živčani sustav i pluća. U ovom periodu neke bebe su se već smjestile u položaj s glavom prema dolje, odnosno okrenule su se u položaj za porod. Kako se maternica i trbušne stijenke sve više protežu, sve više svjetla dolazi u maternicu pa beba sve više otvara i zatvara oči.

Što se događa s mamom?

Premda nije takvog intenziteta kao u prvom tromjesečju, u ovoj fazi trudnoće umor će se ponovno pojaviti. To i nije toliko neobično kada se uzme u obzir da se tijekom noći budite zbog čestih odlazaka na wc, ali i zbog toga što sve teže nalazite ugodan položaj za spavanje. Ako ste primijetili crvene točkice na trbuhu, osobito po strijama, koje vas jako svrbe, vjerojatno se radi o trudničkom osipu, koji se obično javlja u prvoj trudnoći u trećem tromjesečju. Otprilike mjesec dana prije termina ginekolog bi vam trebao napraviti bris na beta-hemolitički streptokok grupe B.

Pročitaj više o 34. tjednu