Što se događa u

32. tjednu

Beba je velika kao:

Kineski kupus

Tvoja beba je sada veličine kineskog kupusa. Zbog toga što su joj okusni pupoljci sada razvijeni, možda će imati preferencije oko hrane koju jedeš, koju ona proba preko amniotske tekućine.

1700 grama

42.4 cm


Što se događa s bebom?

U 32. tjednu vaša beba teži oko 1700 grama, a dugačka je oko 42 centimetra. U narednih sedam tjedana beba će dobiti trećinu ili čak polovicu svoje porođajne težine. Organi se još razvijaju, nokti su narasli, a kosa na glavici još uvijek raste. Beba i dalje vježba otvaranje i zatvaranje očiju, a spava 90 do 95 posto vremena.

Što se događa s mamom?

Osim žgaravice i nedostatka zraka, nije rijetkost da trudnice u ovom razdoblju pate od proširenih vena, zatvora ili hemoroida. Osim toga, kako trudnoća napreduje, raste pritisak na vaša leđa zbog rastuće maternice i hormonalnih promjena. Maternica, koja je svakim danom sve veća, pomiče težište gravitacije i oslabljuje abdominalne mišiće koji mijenjaju svoj položaj i počinju pritiskati leđa. Osim toga, zbog hormonalnih promjena, mogu oslabjeti zglobovi i ligamenti. Maternica pritišće dijafragmu i želudac pa, osim nedostatka zraka, možete početi osjećati i žgaravicu. Stoga jedite češće i to manje obroke.

Pročitaj više o 32. tjednu