Što se događa u

30. tjednu

Beba je velika kao:

Kupus

Tvoja beba je sada veličine kupusa. Ima svoje cikluse spavanja i buđenja. Nakon 30 do 90 minuta drijemanja, možda ćeš osjetiti njezine udarce jer ti tako daje do znanja da je budna.

1319 grama

40 cm


Što se događa s bebom?

Bebe u 30. tjednu teže otprilike oko 1400 grama, a dugačke su oko 40 centimetara. Vaša beba postaje sve bucmastija – sada kada su svi organi razvijeni, slojevi masnog tkiva organe će zaštititi i izolirati. Lanugo (rana kosa) vaše djeteta nestaje, a kosa na glavi postaje sve čvršća. Kapci mu se otvaraju i zatvaraju i razvija se vid. Kostur je još više očvrsnuo, a mozak, mišići i pluća nastavljaju dozrijevati.

Što se događa s mamom?

Možda ćete se ovih dana osjećati umorno, osobito ako imate problema sa spavanjem. Možda ćete se osjetiti malo nespretnijom nego inače što ne čudi budući da ste sada mnogo teži, a i došlo je do pomaka u centru za gravitaciju. Osim toga, zahvaljujući hormonalnim promjenama i ligamenti su sve opušteniji. Još niste nabavili opremu za bebu? Ovo je pravi trenutak za to. Nosiljka, kolica, monitor za bebe, krevetić, ormarić za presvlačenje, kadica za kupanje... sve su to stvari koje će vam trebati čim dođete iz rodilišta.

Pročitaj više o 30. tjednu