Što se događa u

29. tjednu

Beba je velika kao:

Butternut tikva

Tvoja beba je sada veličine Butternut tikve. Njezina koža je još uvijek naborana, ali kako se mast gomila, tako će naboranost nestajati.

1152 grama

38.6 cm


Što se događa s bebom?

Beba u 29. tjednu teži otprilike oko 1200 grama, a dugačka je oko 39 centimetara. Nemojte se iznenaditi ako osjetite snažan udarac koji vam je zadala vaša beba – ona je sada sve snažnija i sve se više okreće u skučenom prostoru vaše maternice. Bebin mozak nastavlja rasti i to tolikom brzinom da su mekane kosti lubanje pritisnute prema van, a glava je sada proporcionalna ostatku tijela. Beba sada počinje izgrađivati svoju osobnost i možete je bolje upoznati obraćajući pažnju na to kako reagira na različite zvukove, namirnice, svjetlo, tamu...

Što se događa s mamom?

Vaša maternica postaje sve veća i pritišće rebra i dijafragmu pa ćete zbog toga sve češće ostajati bez daha. U ovom periodu trudnoće mogu vam se ponovo vratiti neki simptomi koje ste imali na samom početku – žgaravica i zatvor. Naime, hormoni otpuštaju mišićno tkivo po cijelom tijelu uključujući i probavni trakt i zbog toga se usporava probava, a spora probava može uzrokovati žgaravicu i zatvor. Sve veća maternica može uzrokovati i pojavu hemeroida. Kako biste ih spriječili, pijte puno vode i jedite hranu bogatu dijetalnim vlaknima te izbjegavajte dugo sjediti. Budući da je vaša beba sada sve aktivnija, liječnik bi vas mogao uputiti da svakoga dana brojite udarce, odnosno da pratite aktivnost djeteta.

Pročitaj više o 29. tjednu