Što se događa u

15. tjednu

Beba je velika kao:

Jabuka

Tvoja beba je sada veličine jabuke. Njezin mozak sada kontrolira sve mišiće u tijelu i ona se može pomicati. Međutim, ako je ovo tvoja prva beba, nećeš ju osjetiti kako se miče još nekoliko tjedana.

70 grama

10 cm


Što se događa s bebom?

Vaša beba je velika otprilike kao jabuka, s dužinom tijela od tjemena do trtice između 10 i 11 centimetara i težinom od približno 70 grama. Posteljica je do kraja razvijena i preuzela je ulogu proizvodnje hormona, a u njoj beba već na veliko vježba disanje, iako sav kisik još uvijek dobiva iz krvi, kroz pupčanu vrpcu. "Udišući" i "izdišući" amnionsku tekućinu potiče razvoj pluća. Iako su joj oči još čvrsto zatvorene, postale su osjetljive na svjetlo.

Što se događa s mamom?

Vi ste dosad vjerojatno dobili barem dva kilograma, ali ne brinite i ako ste dobili manje, jer tek slijedi razdoblje većeg dobivanja na težini, i bebinog i vašeg. Jedan od neočekivanih simptoma trudnoće je začepljen nos. Za to postoji i službeni naziv – trudnički rinitis, a nastaje zbog utjecaja hormonalnih promjena i pojačane cirkulacije na sluznicu nosa.

Pročitaj više o 15. tjednu