Što se događa u

13. tjednu

Beba je velika kao:

Limun

Ulaziš u drugo tromjesečje, a tvoja prekrasna beba je sada veličine limuna i njezine glasnice se upravo počinju razvijati.

22.9 grama

7.3 cm


Što se događa s bebom?

Fetus je od vrha glave do stražnjice dugačak skoro osam centimetara i težak oko 20 grama. Velik je kao manji limun. Beba već ima jedinstvene otiske prstiju, organi i krvne žile jasno se mogu vidjeti kroz njezinu još uvijek tanku kožu. Istraživanja pokazuju da dijete već sada može čuti zvukove. Točnije bi bilo reći osjetiti ih, jer uši nisu do kraja razvijene sve do 24. tjedna, pa ono sada zapravo osjeća vibracije zvuka na koži.

Što se događa s mamom?

Među hormonima koji u vašem tijelu dovode do raznih promjena je i relaksin, koji potiče opuštanje ligamenata i zglobova, kako bi vas pripremio za porođaj. Iako je za porođaj to opuštanje važno samo u području zdjelice, hormon djeluje i na vaše ruke i noge i može vas učiniti nespretnijima nego inače. U drugom tromjesečju možda vas dočeka i jedno ugodno iznenađenje: porast libida. I ako je s trudnoćom sve u redu, možete slobodno uživati u seksu.

Pročitaj više o 13. tjednu