Što se događa u

7. tjednu

Beba je velika kao:

Mala borovnica

Tvoja beba je sada veličine male borovnice. Njezine ručice oblikovale su se prošli tjedan i sada izgledaju kao mala vesla.

< 1.15 grama

1.27 cm


Što se događa s bebom?

U sedmom tjednu trudnoće vaša je beba velika kao bobica borovnice, ili gumica na olovci, skoro pola centimetra. Tehnički je još uvijek u fazi embrija i ima maleni rep, koji će uskoro sasvim nestati. Ruke i noge, koje su prošlog tjedna izgledale tek kao pupoljci, sada se polako izdužuju, a oblikom podsjećaju na mala vesla ili lopatice.

Što se događa s mamom?

Zajedno s djetetom raste i vaša maternica, čija se veličina u proteklih pet tjedana gotovo udvostručila. To se na trbuhu još ne vidi, ali je moguće da ste već počeli skupljati trudničke kilograme i da vam hlače postaju tijesne. Iako vam još ne treba odjeća za trudnice, možda ćete se ugodnije osjećati u ležernijoj odjeći. Zbog povećanja maternice, možda ćete osjećati kao da vam je želudac stalno pun, pa vam neće biti do jela, a tome bi mogle pridonijeti i takozvane jutarnje mučnine, koje u stvarnosti često traju cijeli dan. Budući da se u trudnoći mijenja i koža, sada bi se mogao pojaviti onaj poznati "trudnički sjaj", no nije neuobičajeno da koža na trudničke hormone reagira upalama i drugim problemima.

Pročitaj više o 7. tjednu