Što se događa u

37. tjednu

Beba je velika kao:

Blitva

Tvoja beba je sada dugačka kao blitva. Zbog toga što joj ponestaje prostora u tvojoj maternici, uglavnom se rasteže i meškolji.

2857 grama

48.5 cm


Što se događa s bebom?

U 37. tjednu vaša beba teži oko 2900 grama, a dugačka je oko 48 centimetara, poput stabljike blitve. U vašem trbuhu uči se disati udišući i izdišući plodnu vodu kako bi usavršila tu vještinu. Može sisati palac, okretati glavu, gutati i treptati. Neka djeca imaju dugačku kosu koja ne mora biti iste boje kao vaša ili suprugova. Neka djeca se, pak, rađaju bez imalo kosice.

Što se događa s mamom?

Lažni trudovi sada mogu biti sve bolniji i češći, a možda će vam se pojačati i vaginalni iscjedak. Ako primijetite krvave tragove, odnosno ako vam je iscjedak prošaran krvnim žilicama, možda vam se počeo odvajati sluzni čep koji se nalazi na vratu maternice. On inače štiti plod od bakterija i infekcija, a kako se vrat maternice širi i skraćuje, sluzavi čep polako ispada. Gubitak sluzavog čepa ne mora značiti da je porod počeo, može proći i nekoliko dana do poroda. Spavanje vam je sada vjerojatno sve teže i teže. Ako ste u mogućnosti, pokušajte što više spavati i odmarati se preko dana – ovo je posljednji trenutak za miran odmor.

Pročitaj više o 37. tjednu