Što se događa u

19. tjednu

Beba je velika kao:

Mango

Tvoja beba je sada veličine manga. Njezine noge su sada duže nego ruke i počet će te redovito pozdravljati, što ćeš moći osjetiti ako je ovo tvoja druga ili treća trudnoća. Mame koje su prvi put trudne najvjerojatnije neće osjetiti ništa još nekoliko tjedana.

240 grama

15.3 cm


Što se događa s bebom?

U 19. tjednu trudnoće teška je oko 250 grama i od trtice do vrha glave dugačka oko 16 centimetara. Velika je otprilike kao mango. Ruke i noge su joj sada proporcionalno velike u odnosu na ostatak tijela. Ako nosite djevojčicu, njezina maternica i jajovodi sada su već oblikovani, a ako očekujete dječaka, na ultrazvuku biste mu čak mogli i vidjeti spolovilo.

Što se događa s mamom?

Gledajući se u ogledalo, mogli biste na svojoj koži primijetiti i neke neočekivane simptome trudnoće, kao što je takozvana "trudnička maska", odnosno kloazma. Kako biste, barem djelomično, spriječili pojavu "trudničke maske" u sunčanim razdobljima nosite šešir sa širokim obodom i mažite se kremama s visokim zaštitnim faktorom. Osim lica, mogle bi vam potamnjeti i bradavice, pjege, ožiljci, područje ispod pazuha, unutarnja strana bedara i stidnica. Mnogim trudnicama pojavi se i takozvana "tamna linija" na trbuhu, od pupka do pubične kosti.

Pročitaj više o 19. tjednu