Što se događa u

10. tjednu

Beba je velika kao:

Maslina

Tvoja beba je sada otprilike veličine poput malo veće masline i može rastegnuti svoju kralježnicu. Njezine oči i očni kapci su sve više razvijeni i počinju rasti.

3.97 grama

3.09 cm


Što se događa s bebom?

Fetus je sada velik otprilike kao manja jagoda. Od vrha glave do trtice dugačak je približno četiri centimetra i težak oko pet grama. Glava se zaokružuje i počeo se oblikovati vrat. Beba već može savijati ruke i noge i sve se više kreće i okreće, a na malom tijelu pojavljuju se i neki finiji detalji: na prstićima nastaju nokti, a tanku, prozirnu kožu polako prekrivaju paperjaste dlačice.

Što se događa s mamom?

Ako ste zbog opreza izbjegavali intenzivnije fizičke aktivnosti, znajte da sada možete nastaviti, ili početi vježbati. Puno je mogućnosti, no neka odabir aktivnosti bude u skladu s vašom kondicijom. Ako vam treba poticaj, potražite individualne ili grupne treninge joge, pilatesa, fitnessa i drugih programa specijaliziranih za trudnice. Njihova je prednost što su posebno usmjereni na olakšavanje raznih trudničkih tegoba, poput križobolje i oticanja nogu, kao i na pripremu za porod.

Pročitaj više o 10. tjednu